luni, 26 ianuarie 2009

Importanta prosteasca uneori ucide

Teribilismul este un comportament prin care tanarul doreste si simte ca trebuie sa iasa cumva in evidenta, sa fie "important". In fata colegilor, a prietenilor, dar mai ales a persoanelor necunoscute sau a celor care nu te suporta. Si totul se bazeaza pe noroc, iar atunci cand norocul e de partea lui se da mare, si cand nu-i reuseste isi aminteste lumea de el ca defapt a fost un copil bun.
Consecintele sunt destul de cunoscute, cum ar fi "inconstienta" la volan. Cum sa ii dai unui tanar care d-abia a invatat si el sa incerce sa inteleaga cum se foloseste pula, o masina. Si nu una oarecare, ii dai una care o merita, una puternica, de fitze daca se poate, ca defapt copilul este bun la invatatura ca ia numai note de 9 si 10 la scoala (dar nu se stie prin ce metode), acasa e ascultator (ca doar e la mana parintilor, tre sa pupe si el in cur ca sa obtina o masina, si oricum parintii nu stiu pe unde umbla sau cu cine se freaca). Si cand iese pe sosea el e cel mai tare, e taticu' autostrazii, si cum legile sunt facute sa fie incalcate si el nu stie cum trebuie sa circule, ca pentru el e mai important sa ii demonstreze pitipoancei din dreapta sau a celor care il incurajeaza "da-i ca merge", ajunge sa moara. Si lumea incepe sa ii planga de mila, "saracu', era un copil atat de bun, atat de silitor, traia o adevarata relatie de iubire cu prietena lui", care ca sa vezi, a omorat-o. Ca el e un inconstient pueril care nu putea sa se gandeasca la viata aleia ca era prea mandru de a lui. Ca desi, i s-a mai intamplat o data, de unde a scapat doar cu niste zgarieturi, nu s-a invatat minte. Ca Dumnezeu e mare si ingaduitor. Ca el e un "matur" cu pula mare care are masina tare si gagica care i-o suge, si e mandru de asta, si a doua zi la scoala e important sa demonstreze cum el a mers pe o soseaua uda, noaptea, cu peste 130 km/h, incercand sa-l depaseasca pe un altul. Dar ca sa vezi, a murit, si din cauza prostiei lui a murit si cea din dreapta, iar soferul masinii pe care dorea s-o depaseasca e in stare grava la spital.
Si de aici toata vina e a parintilor care nu stiu ce au in ograda, care nu stiu ca in ziua de azi (si nu numai) copiii sunt prea prosti, sunt niste imaturi care traiesc intr-un spatiu de cunostiinte mult prea limitat, si nu se pot extinde pentru ca inteligenta nu le poate permite pentru ca se cred superiori a tot ce exista in jurul lor, pentru ca au impresia ca un copil de 18 ani care abia si-a luat permisu' poate sa iasa pe strazi cu masina demonstrand ca el este Atotputernicul si el poate domne, el poate. Intr-adevar, poate sa moara daca e prea prost, si pe langa asta mai mor si altii din cauza prostiei lui.

Niciun comentariu: